office@vitalberry.ro+40 0254 246 124
Beneficiile consumului de afine

Beneficiile consumului de afine

Afinele fac parte din categoria alimentelor cu efecte miraculoase asupra sanatatii noastre.
Acestea contin vitamine esentiale, minerale si fito-chimicale excelente pentru sanatate.
De asemenea, afinele sunt fructele cu cei mai multi antioxidanti, peste 13.000. Datorita acestui lucru, ele au mai fost numite, pe buna dreptate, “fructele medicament”.
Vedeti mai jos cateva dintre beneficiile consumului de afine.
Folosite in tratarea diabetului
Fructele si frunzele de afin contin mirtilina, o substanta denumita si insulina vegetala. Aceasta regleaza glicemia si este folosita in fazele incipiente de diabet zaharat.
Bune pentru vedere
Afinele contin un nivel ridicat de antocianozide, substante care incetinesc pierderea vederii. Totodata, au un rol in stoparea procesului de imbatranire a ochilor si previn aparitia cataractei, miopiei si hipermetropiei, uscarii ochilor si infectiilor.
Combat infectiile urinare
Celor care sufera de cistita li se recomanda sa consume mult suc de afine. Acesta ajuta la indepartarea din tractul urinar a bacterilor E.coli si Proteus, responsabile pentru durerile din timpul urinarii.
Mentin sanatatea sistemului nervos
Afinele contin cantitati mari de: vitamina A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si antociani. Toate acestea ajuta la preintampinarea aparitiei tulburarilor nevrotice. De asemenea, consumul de afine previne degenerarea sau distrugerea neuronilor.
In urma unui studiu din 2012, s-a descoperit ca cei care consuma zilnic o portie de afine (~200 de grame) au functii cognitive mai bune. Explicatia este ca afinele protejeaza creierul prin actiunea de curatare a proteinelor toxice care in timp se acumuleaza in tesuturile nervoase.
Distrug celulele canceroase
Afinele contin peste 13.000 de antioxidanti. Printre acestia se numara si unul foarte puternic, numit acid elagic. S-a dovedit stiintific ca acesta previne aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism.
De asemenea, exista studii care demonstreaza ca o cura de 3 saptamani cu afine poate inhiba proliferarea cancerului la colon si chiar poate induce moartea celulelor canceroase.
Chempferolul este un alt antioxidant pe care afinele il contin in cantitati semnificative. S-a descoperit recent ca femeile care consuma alimente bogate in acest antioxidant au un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a cancerului ovarian sau la san.
Reduc colesterolul
Consumul de afine inhiba productia unei enzime pe care ficatul nostru o transforma in colesterol. Din acest motiv, afinele sunt indicate pentru cei care au un nivel ridicat de colesterol.
Surse articol: en.wikipedia.org
Share: