Fac parte din ingredientele preparatelor estivale, fiind preferate mai ales în salatele de fructe, datorită culorii intense albastre-brumării, dar şi proprietăţilor antioxidante şi numărului mic de calorii. Atuurile consumului acestor fructe nu se opresc aici, la fel şi curiozităţile despre ele. Suntem obişnuiţi să le adăugăm în salatele de fructe din timpul verii şi mai ales în cele cu iaurt, pe care le colorează într-un mod îmbietor. Afinele deţin însă mult mai multe virtuţi şi aduc beneficii nebănuite sănătăţii. Jurnaliştii publicaţiei “Huffington Post” prezintă cel puţin 7 curiozităţi legate de acest superaliment.
1.Afinele ajută în lupta împotriva pierderii de memorie Un studiu realizat în 2012 a arătat că o porţie medie de afine pe săptămână a încetinit procesul declin cognitiv, care presupune şi uitare, cu câţiva ani. Una dintre posibilele explicaţii a fost găsită în 2013, într-un experiment realizat pe şoareci, care a arătat că afinele protejează creierul prin eliminarea proteinelor toxice care se acumulează.
2. Cele mai bune afine au un aspect „prăfuit“
3. Afinele trebuie spălate fix înainte de consum Potrivit specialiştilor de la Centrul de Cancer Anderon din cadrul Universităţii din Texas, prin spălarea fructelor este accelerată procesul de degradare, fructele pierzându-şi proprietăţile.
4. Afinele pot preveni cancerul Afinele sunt bogate în antocianină, un antioxidant care are efecte puternice în lupta cu această maladie. Oamenii de ştiinţă susţin că afinele cu cea mai mare concentraţie de antocianină au stopat dezvoltarea celulelor canceroase de la ficat, dar şi creşterea în dimensiune a prostatei.
5. Afinul este rudă cu delicatele azalee Parte din numeroasa familie Rhododendron, afinul, la fel ca merişorul, se înrudeşte cu azaleea, planta decorativă de o frumuseţe rară, numită şi “regina grădinelor”.
6. Afinele sunt cel mai bun aliat într-o cură de slăbire Compuşii din afine ajută organismul să dizolve grăsimile deja depuse. În plus, aceste fructe furnizează organismului vitamine şi antioxidanţi.
7. Afinele pot fi folosite ca un colorant natural Primii colonişti americani ar fi fost cei care au fiert afinele împreună cu laptele pentru a obţine vopsea cenuşie, potrivit campaniei Produce for Better Health Foundation’s Fruits & Veggies More Matters.
Citeste mai mult: adev.ro/n8ydy0